RYBY

Losos s čiernou šošovicou a hráškom 

Budeme potrebovať: 150g čiernej šošovice beluga, 150g mrazeného hrášku, 300g lososa, 1 šalotku alebo cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 70g masla, 1dc bieleho vína, 1dc vývaru, petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie, olivový olej, citrón.

Postup: Čiernu šošovicu si treba aspoň 25-30 minút predvariť v osolenej vode. Keď je predvarená, na olivovom oleji si opečieme nadrobno nasekanú šalotku, také 2 minútky. Pridáme šošovicu a mrazený hrášok. Aspoň 5 minút opekáme. Podlejeme vínom a vývarom, dusíme kým sa tekutina nevyparí. Podľa chuti môžeme ešte osoliť, okoreniť a pridať lyžicu masla na zjemnenie.

Čo sa týka rybky toto je asi tá najväčšia klasika, aspoň pre mňa. V malom hrnci si roztopíme maslo, pridáme nasekanú petržlenovú vňať s prelisovaným cesnakom. Rybku osolíme, okoreníme a jemne pokvapkáme citrónom. Potrieme roztopeným cesnakovo bylinkovým maslom. Pečieme v rúre na 180 stupňov 8-13 minút (závisí od hrúbky ryby a od toho ako ju máte radi prepečenú, ja som mala lososa tenšieho, čiže tam bol krátko). Dobrú chuť. :)

 
 

Budeme potrebovať: 400g zubáča značky Radoma https://www.rybazilina.sk/filety-zo-zubaca-radoma-400-g/, 1 menší kel, polovicu póru, 1 konzervu cíceru, 5 plátkov slaniny, 50g masla, citrón, soľ, čierne korenie, olivový olej, bylinky, vývar.

Pošírovanie je technika prípravy jedla, najčastejšie hydiny a rýb, kedy sa mäso ponorí do horúcej vody (cca 80-90 stupňov, teplomer nie je nutný, voda by mala byť horúca, ale nemala by vrieť). Ja som v tomto prípade vodu nahradila vývarom. Kúsky zubáča som vo vývare pošírovala cca 7-8 minút, závisí od hrúbky ryby. Keď som rybu vybrala ochutila som ju soľou a čiernym korením. Touto prípravou sa ryba nerozpadáva a ostane šťavnatá. Môžete si takto pripraviť akúkoľvek rybu.

Ako prílohu som zvolila tento úžasný teplý šalát. Na kvapke olivového oleja som si opiekla nakrájanú slaninku, po dvoch minútach som pridala nakrájaný pór a kel. Asi 4-5 minút som to na miernom ohni dusila a na záver som pridala cícer, ktorému stačí minútka. Ochutila som celý šalát soľou a korením podľa chuti. Kombinácia kelu a slaniny je naozaj výnimočná. Ako čerešničku na torte som si z byliniek (petržlen, pažítka), citrónovej kôry, šťavy vytvorila ochutené maslo, ktoré som pridala na vrch ešte teplej ryby aby sa rozpustilo. Dobrú chuť. :)

 

Podkovičky z lososa na prírodno so zemiakovým šalátom

Budeme potrebovať: 3 podkovičky z lososa značky Radoma, 300g zemiakov (ja som použila fialové), 2PL majonézy, 2PL bieleho jogurtu, 1 mrkvu, 3 kyslé uhorky, 100g mrazeného hrášku, soľ, čierne korenie, cesnak, čerstvé bylinky (tymian, šalvia), maslo, olivový olej.

Zemiaky uvaríme celé v šupke spolu s mrkvou až kým nebudú úplne mäkké. Aspoň 4-5 minút si prevaríme aj hrášok. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, rovnako aj mrkvu, kyslé uhorky a všetko spolu aj s hráškom zmiešame v miske. Pridáme jogurt, majonézu, odporúčam pridať aj trošku kyslého nálevu z uhoriek. Ochutíme soľou, čiernym korením a pomiešame. Fialové zemiaky recept trošku ozvláštnia a jogurt trochu odľahčí, aby to nebola iba čistá majonéza. Podkovičky z lososa som si namarinovala do olivového oleja, pretlačeného cesnaku, posekaných byliniek, soli a korenia. Marinovať ich môžete nechať hodinku v chladničke. Na lyžičke masla som ich opekala z každej strany aspoň 4-5 minút. Trošku ľahšia verzia klasickej štedrovečernej večere. Dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce. :) 

 

Losos s domácou majonézou 

Budeme potrebovať: 500g ružového lososa značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/filety-z-ruzoveho-lososa-radoma-500g/), 300g mrazeného hrášku, 2 vajíčka, 250ml slnečnicového oleja, 1PL horčice, hrsť čerstvého kôpru, soľ, čierne korenie, maslo, citrón, (vývar – nemusí byť).

Ako prvé si pripravíme domácu majonézu. 1 vajíčko, 1 žĺtok, horčicu a začneme mixovať tyčovým mixérom. Po kvapkách a počas mixovania prilievame olej. Po cca 2-3 minútach zmes zhustne na konzistenciu majonézy. Ochutíme soľou, korením a citrónom. (Môžete pridať aj strúčik cesnaku ak ho máte radi, vytvorí to skvelú cesnakovú majonézu). Rybky osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným kôprom a potrieme už hotovou majonézou. Pečieme v rúre na 180 stupňov 10-14 minút (podľa hrúbky ryby). Hrášok uvaríme vo vývare alebo vo vode. Cca 8-10 minút. Po uvarení pridáme kúsok masla a rozmixujeme, podľa chuti dochutíme soľou a korením. Po rozmixovaní ešte odporúčam prepasírovať cez sitko, kvôli šupkám. Dobrú chuť :) 

 

Grilované pstruhy s citrusmi a hráškovým šalátom

Budeme potrebovať: 2 pstruhov značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/pstruh-radoma-500g/), 200g cukrového hrášku, 150g mrazeného hrášku, 100g hráškových výhonkov, 100g baby karotiek, 100g čerstvého špenátu, 2 citróny, 2 limety, 2 pomaranče, hrsť byliniek (šalvia, tymian), 100g masla, olivový olej, soľ, čierne korenie, rasca celá, vývar

Pstruhy z oboch strán narežeme. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu a dovnútra pridáme bylinky. Pokvapkáme olivovým olejom. Opekáme na grile alebo grilovacej panvici 20-25 minút z oboch strán. K rybke pridáme aj na kolieska nakrájané citrusy. 5 minút pred koncom dáme na každú rybu kocku masla. Do roztopeného masla odporúčam naliať odšťavené citrusy, vznikne z toho skvelá kyslá zálievka, ktorá sa k rybe neskutočne hodí.

Baby karotky si predvaríme vo vode alebo vo vývare aspoň 5-8 minút. Na panvici si na kvapke olivového oleja opečieme cukrové hráškové lusky, pridáme uvarenú mrkvičku a mrazený hrášok. 5-10 minút opekáme, môžeme pridať trošku vývaru na ochutenie, poprípade ešte dochutiť soľou a čiernym korením. Ku koncu, stiahneme z ohňa, pridáme špenátové listy, hráškové výhonky a maslo. To už len samé dôjde na horúcej panvici. Na leto ako stvorené, prajem dobrú chuť! :) 

 

Pstruh s mandľami a údenou šunkou

Už ste niekedy počuli o čiernom koreni? Alebo ho možno poznáte pod menom hadomor španielsky. Táto zelenina vyzerá ako čierna mrkva, no po ošúpaní je úplne biela. V našej krajiny nie je príliš častou surovinou ale v súčasnej modernej gastronómii sa mu venuje čoraz viac pozornosti a začína byť veľmi ľahko dostupný v bežných potravinových obchodoch. Ak čierny koreň niekde uvidíte, určite doporučujem si ho kúpiť. V tomto recepte ho budem pripravovať na dva spôsoby – to konkrétne pyré a čipsy, no jeho využitie je veľmi všestranné. Môžete si z neho pripraviť polievku, zapiecť ho, uvariť, jednoducho fantázii sa medze nekladú.

Budeme potrebovať: 2 pstruhov značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/pstruh-radoma-500g/), 250g čierneho koreňa, 4 plátky proscuitta alebo jamon serano, 50g mandlí, 100g čerstvého špenátu, soľ, čierne mleté korenie, 1 strúčik cesnaku, 1 citrón, 50g masla, 50ml smotany na varenie, olivový olej, slnečnicový olej

Pstruhov vyfiletujeme, aby nám vznikli 4 filety. Mandle rozmixujeme na prášok (múku). Filety jemne osolíme a okoreníme. Obalíme ich z oboch strán v mandliach a každý jeden filet zabalíme ešte do údenej šunky (v mojom prípade to bol jamon serano). Takto pripravené rybky pečieme v rúre na 180 stupňov cca 8-10 minút.

Čierny koreň ošúpeme, nakrájame na kúsky a varíme vo vode do mäkka (cca 15-25 minút podľa toho na ake veľké kúsky ho nakrájate). Postup je rovnaký ako pri každom pyré. Keď je koreň uvarený rozmixujeme ho s 1 lyžicou masla a smotanou. Podľa chuti osolíme. Ja som si z koreňa pripravila aj čipsy. Škrabkou na zeleninu som si naškrabala z koreňa tenké plátky, ktoré som vkladala ho horúceho oleja. Pečú sa naozaj len pár sekúnd. Keď sú hotové stačí ich nechať odkvapkať na servítke a jemne osoliť. Špenát si pripravíme na troške masla, jednom nasekanom strúčiku cesnaku a opekáme asi pól minútky. Opäť jemne posolíme.

Ak máte radi rybky, určite doporučujem takúto netradičnejšiu prípravu, s mandľami a údenou šunkou. Je to niečo nové, iné a naozaj výborné. Dobrú chuť! :)

 

Fish Tacos

Toto jedlo som už dlho chcela vyskúšať a musím povedať, že výsledok bol úžasný. Doma sa po tom len tak zaprášilo. Ospevované fish tacos alebo rybacie tacos som vždy vídavala v amerických filmoch a seriáloch, no nikdy som nechápala prečo je to také skvelé?! Nuž nakoniec som pochopila.. :)

Budeme potrebovať: 400g tresky značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/filety-z-tresky-tmavej-radoma-400-g/), 250g lososa značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/ruzovy-losos-exklusiv-porcie-z-filety-bez-koze-radoma-250g/), 6 kusov kukuričných alebo obyčajných tortíll, 1 avokádo, 1 citrón, 2 paradajky, 1 červenú cibuľu, 150g hoci akého šalátu, 100ml bieleho jogurtu, 1PL paprikovej pasty, 1PL majonézy, 100g hladkej múky, červenú mletú papriku, soľ, čierne korenie, olivový olej, petržlenovú vňať.

Rybky si osolíme a okoreníme z oboch strán. V miske si zmiešame múku s 1PL červenej papriky. Ryby v múke obalíme a na olivovom oleji opekáme z každej strany 2-3 minútky. Veľké tortilly som si nožom zmenšila na menšie aby pripomínali klasické malé tacos, tak akurát do ruky. Opiekla som ich v rúre na 180 stupňov 4 minútky aby boli chrumkavé a teplé. Medzi tým som si vytvorila jednoduchý dip, ktorý sa skladal z bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany), paprikovej pasty, majonézy a čierneho korenia. Zrelé avokádo som rozpučila vidličkou, jemne dochutila soľou, čiernym korením a šťavou z polovice citróna. Ďalej stačí už iba všetko naukladať do tortilly. Nakrájaný šalát, cibuľu, paradajky, nakrájané kúsky opečenej ryby, dip, avokádo, pokvapkať citrónom. Ja som tacos na záver posypala petržlenovou vňaťou a výhonkami z červenej repy. Určite tento recept vyskúšajte a prajem dobrú chuť! :)

 

Morský vlk s olivovou salsou 

Budeme potrebovať: 2 morských vlkov značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/morsky-vlk-pitvany-1kg/), 250g zemiakov (ja som použila fialové), 100g malých mrkvičiek, 100g zelených a čiernych olív, 1 šalotku alebo jarnú cibuľku, 1 strúčik cesnaku, 1 čili papričku, 1 paličku stopkového zeleru, 5Oml smotany na varenie, olivový olej, maslo, 1 citrón, soľ, čierne mleté korenie, med, bylinky (petržlenová vňať, rozmarín)

Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme klasicky v osolenej vode cca 15 minút. Po uvarení pridáme maslo, smotanu a metličkovým mixérom si pripravíme pyré. Ja som na ozvláštnenie receptu použila fialové zemiaky, ktoré sú ale chuťovo rovnaké ako obyčajné. Baby mrkvičky si 5 minút predvaríme. Po uvarení ich na lyžičke masla opečieme, pridáme lyžičku medu, štipku soli a čierneho korenia. Morských vlkov si vyfiletujeme. Filety osolíme a opekáme na troške masle spolu s vetvičkou rozmarínu. Najprv 3 minúty na koži a potom 2 minúty z druhej strany. Odporúčam sprudka, aby koža ostala pekne chrumkavá. Olivy, šalotku, cesnak, čili papričku, stopkový zeler a vňať pokrájame na drobno a pomiešame. Ochutíme soľou, šťavou z citróna a olivovým olejom. Salsu servírujeme na rybu. Táto kyslá kombinácia sa k rybe perfektne hodí. Okrem olív môžete použiť aj kapary. Dobrú chuť.

 

Pstruh na mlynársky spôsob, cviklové carpaccio, pak choi

Budeme potrebovať: 2 pstruhov značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/pstruh-radoma-500g/), 2 červené repy (surové alebo sterilizované), 2 čínske kapusty pak choi, 5PL hladkej múky, 1PL červenej papriky, soľ, čierne mleté korenie, olej (slnečnicový, olivový, arašidový), 50g rukoly, 1ČL medu, 1ČL sójovej omáčky, citrón

Pstruhov si vyfiletujeme tak aby nám vznikli 4 filety. Pinzetou vyberieme kosti. Rybky jemne osolíme. Zmiešame múku s červenou paprikou a filety z oboch strán v múke obalíme. Na oleji opekáme z každej strany 2 minútky dozlatista. Sterilizovanú repu (alebo čerstvú uvarenú do mäkka) nakrájame na čo najtenšie plátky. Z pár kvapiek oleja (ja som použila arašidový), medu, sójovej omáčky a čierneho korenia vytvoríme marinádu. Všetko zmiešame v miske s plátkami repy, aby sa touto marinádou ochutila. Kapustu pak choi rozkrojenú na štvrtky 2 minútky opečieme na panvici na kvapke olivového oleja. Jemne osolíme a okoreníme. Celé jedlo dozdobíme rukolou a kôrou a šťavou z citróna.

 

Závitky z makrely so zeleninovým ragú 

Budeme potrebovať: 2 makrely značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/makrela-upravena-1-kg/), 1 cuketu, 1 mrkvu, 1 petržlen, 2 stonky stopkového zeleru, 1 červenú papriku, 1 šalotku, 2 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, rozmarín, soľ, čierne mleté korenie, olivový olej, maslo, špáradlá

Z rýb si vytvoríme 4 filety a pokúsime sa odstrániť pinzetou kosti. Rybky osolíme a okoreníme. Cesnak a bylinky nasekáme najemno a tiež pridáme na rybu. Každý kúsok ryby zatočíme a pomocou špáradla prepichneme tak, aby závitky držali a neotvorili sa. Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na čo najdrobnejšie kocky. Na veľkú panvicu si dáme pár kvapiek olivového oleja a opekáme závitky. O 2-3 minútky pridáme všetku zeleninu, okrem cukety. Tá je rýchlo hotová, stačí ju pridať na záver. Zeleninu osolíme a okoreníme. Rybky opekáme spolu so zeleninou, občas môžete zeleninou zakryť aj závitky. Makrela ma výraznú vôňu, takže jej len prospeje keď trošku nasaje vôňu koreňovej zeleniny. Celé to opekáme na miernom ohni aspoň 10 minút. Na záver pridáme cuketu a lyžicu masla na zjemnenie. (Môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať). Keď sa maslo roztopí, jedlo je hotové. Dobrú chuť.

 

Zubáč na smotane 

Budeme potrebovať: 2 filety zo zubáča značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/filety-zo-zubaca-radoma-400-g/), 200g cestovín (tagliatelle), 10 šampiňónov, polovicu póru, 200ml smotany na varenie, 30g masla, 10 sušených rajčín, citrón, petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie, olivový olej.

Zubáča osolíme, okoreníme, pokvapkáme jemne citrónom a opečieme na olivovom oleji na panvici. 3 minútky na koži a potom ešte 2 minútky z druhej strany. Rybku vyberieme a v tej istej panvici si pripravíme omáčku. Nakrájame na drobno pór a šampiňóny. Opekáme 6-8 minút. Pridáme smotanu, maslo, podľa chuti soľ a korenie. Omáčku pár minút vyredukujeme a na záver do nej pridáme rybky. Ako prílohu som zvolila zelené tagliatelle (ochutené špenátom), ktoré som varila klasicky v osolenej vriacej vode 8 minút. Na ozvláštnenie cestovín som si nasekala sušené rajčiny a petržlenovú vňať, ktoré som do nich po uvarení pridala. Dobrú chuť.  

 

Treska v pivnom cestíčku, rozmarínové baby zemiaky a hráškovo-avokádový krém

Budeme potrebovať: 3 filety z tresky značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/filety-z-tresky-tmavej-radoma-400-g/), 10 baby zemiakov, 150g mrazeného hrášku, 1 zrelé avokádo, 150ml piva, 100ml smotany na varenie, 5PL hladkej múky, soľ, čierne mleté korenie, maslo, olej, čerstvé vetvičky rozmarínu, mletá rasca

Z piva, múky, soli a korenia si vytvoríme cestíčko na rybku. Všetky ingrediencie spolu poriadne rozmiešame v miske. Rybku obalíme v múke a následne v cestíčku. (Ja osobne rybu už nesolím, keďže ochucujem to cestíčko). Rybku pečieme v oleji z každej strany tak 4-5 minút, aby bolo cestíčko pekne zlatisté. Baby zemiačky si uvaríme vo vode. Po uvarení si ich rozkrojíme na polovičky a na troche masla, aspoň 5-10 minút opekáme spolu s rozmarínom. Môžete podľa chuti osoliť, okoreniť a pridať trochu mletej rasce. Hrášok takisto povaríme aspoň 5 minút. Rozmixujeme ho v mixéri spolu s avokádom, lyžicou masla a smotanou. Ja som krém ešte prepasírovala cez sitko, aby som sa zbavila šupiek z hrášku. Celý recept som oživila ešte jednoduchým šalátikom, ktorý sa skladal z vareného vajíčka, reďkoviek, 1PL kyslej smotany a pažítky.

 

Konfitovaný zubáč s hráškovou quinoou a citrónovou omáčkou

Budeme potrebovať: 2 filety zo zubáča značky Radoma (https://www.rybazilina.sk/filety-zo-zubaca-radoma-400-g/), 300-400ml olivového oleja, 200g quinoi, 300g mrazeného hrášku, 75ml smotany na varenie, 50g masla, 1 citrón, 100ml zeleninového vývaru, soľ, čierne mleté korenie

Quinou si uvaríme v osolenej vriacej vode. Varí sa približne 10-13 minút. Mrazený hrášok taktiež uvaríme, stačí mu 7 minút. Z asi trištvrte uvareného hrášku si pripravíme pyré. Dáme ho do mixéra spolu s 25g masla a smotanou na varenie. Rozmixujeme na pyré a prepasírujeme cez sitko, aby nám neostali šupky. Výsledné pyré zmiešame s už uvarenou quinoou a pridáme aj hrášok, ktorý sme si pred mixovaním odložili. Ideme na rybku. Konfitovanie znamená pomalé varenie alebo dusenie v tuku. Pri rybke sa skvelé hodí prepustené maslo alebo olivový olej. Olivový olej v hrnci necháme zohriať, avšak nie na toľko aby vrel. Po pár minútach pridáme rybky. Necháme ich pomaly variť v tuku. (5-10 minút – čas závisí podľa hrúbky rybky). Po vybratí ich jemne osolíme. Na omáčku si rozpustíme zvyšok masla. Pridáme vývar, šťavu a kôru z jedného citróna a štipku čierneho korenia. Necháme 5 minút vyredukovať. S touto omáčkou na záver prelejeme rybku.  Celé jedlo som ešte ozdobila volským okom z prepeličieho vajíčka. Dobrú chuť. :)

 

Maslová makrela so sépiovými špagetami a kápiovou omáčkou

Budeme potrebovať: 2 makrely značky Radoma www.rybazilina.sk/makrela-upravena-1-kg/ , 200g sépiových špagiet, 1 šalotku, 2 cesnaky, 3 kápie, zopár baby cuketiek, pár kusov zelenej špargle, maslo, olivový olej, soľ, korenie, tymian, rozmarín, citrón, štipka údenej mletej papriky. Na dozdobenie som použila šťavel a jedlé kvety.

Makrely som si vyfiletovala aby mi zostali 4 pekné filety. Tie som si osolila, okorenila (môžete použiť aj štipku údenej papriky, hodí sa k makrele), a na lyžici masla sprudka opiekla, najprv na koži 3 minútky a z druhej strany tak 2. K rybke som do panvice hodila aj strúčik cesnaku a bylinky na ochutenie. Na záver ju môžete pokvapkať citrónom alebo limetkou. Sépiové špagety sa varia ako klasické, v osolenej vriacej vode tak 8-10 minút. Sépiové chutia trošku ako keby po rybacine a preto sa k takýmto jedlám hodia. Nehovoriac o nádhernej čiernej farbe, takže jedia aj oči. :) Na omáčku som si nakrájala šalotku spolu s cesnakom a pár minút som ich opiekla na olivovom oleji. K tomu som pridala nakrájane kápie. Chvíľku to opekáme a potom podlejeme vodou, ochutíme soľou, korením a dusíme aspoň 10-15 minút aby kápie zmäkli. Stačí to celé rozmixovať a prepasírovať cez sitko aby nezostali šupky alebo kúsky z kápie. Omáčku už len zmiešame s cestovinou. Pre krajší dizajn som použila baby cukety a zelenú špargľu. Tie som si len minútku-dve povarila a opiekla pár minútiek na masle. Môžete použiť hoci akú zeleninu čo máte radi. Jedlé kvety a šťavel bola už len jedlá dekorácia pre krajší efekt. Predsa musia jesť aj oči, no nie?! :) 

 

Losos na bylinkách, špargľa, fazuľky, holandská omáčka

Tento recept mi príde ako klišé. Špargľa, losos, holandská omáčka. No je tak výborný a rýchly, že som ho musela pridať na blog.

Budeme potrebovať: Ružový losos Exkluziv značky Radoma 250g (www.rybazilina.sk/ruzovy-losos-exklusiv-porcie-z-filety-bez-koze-radoma-250g/), 10ks bielej špargle, 100g zelených fazuľkových luskov, 1 šalotku, 1 cesnak, 1 limetku alebo citrón, hrsť byliniek (tymian, rozmarín – alebo čo máte radi, maslo (ja som použila avokádové maslo) alebo olivový olej, soľ, korenie. Na holandskú omáčku: 3 žĺtky, 100ml bieleho vína, 50-70g masla, soľ, korenie. Jedlo som doplnila ešte o klíčky a čipsy z proscuitta. Ale to už sú skôr dekorácie.

Lososy som okorenila a osolila z oboch strán, posypala som ich nasekanými čerstvými bylinkami a na avokádovom masle som ich piekla z každej strany tak 2-3 minútky (čas treba prispôsobiť hrúbke rybky, moja bola celkom tenká, preto ten krátky čas). Do panvičky som hodila aj prekrojený cesnak a šalotku, iba tak pre vôňu a chuť. Rybku na záver ešte pokvapkám citrónom alebo limetkou.  Zo špargle treba odrezať konce a jemne ju ošúpať. Špargľu aj lusky som cca 5-7 minút povarila vo vode a potom len tak minútku, dve opiekla na panvici s trochou masla, soli a korenia. Čo sa týka holandskej omáčky, videla som už viacero receptov, ale ja si ju robím tak nejak po svojom. A to tak že si v hrnci nechám zovrieť vodu. Do antikorovej misky dávam žĺtka spolu s vínom ktoré spolu rozmiešam metličkou. Dám to na jemne vriacu vodu, aby sme to robili vo vodnom kúpeli, a popri miešaní metličkou pomaly pridávam maslo. Omáčka by mala za 2-3 minútky krásne zhustnúť. Omáčku podľa chutí ešte osolím a okorením. Môžete pridať aj pár kvapiek citróna no mne osobne stačí kyslosť vína. Z proscuitta som na panvici ešte urobila čips a jedlo som posypala klíčkami, ale to už bola len taká moja vymyslená dekorácia. Tento recept určite odporúčam, je to taká klasika, ale perfektná!

 

 

Morský vlk na dva spôsoby so šalviou, feniklové pyré, vínovo šalotková omáčka

Na porciu pre dvoch budeme potrebovať: 2 morských vlkov značky Radoma ( www.rybazilina.sk/morsky-vlk-pitvany-1kg/ ), hrsť čerstvej šalvie, 2 fenikle, 1 cuketu, 1 šalotku, 2 strúčiky cesnaku, 200ml smotany na varenie, 100ml bieleho vína, maslo, soľ, korenie, olivový olej.

Morských vlkov som si naporcovala tak, aby mi vznikli 4 filety. Aby to bolo zaujímavejšie pripravila som ich na dva spôsoby:

  1. je taký, že som si dva filety osolila, okorenila, posypala nasekanou šalviou a opiekla sprudka na panvici na kvapke olivového oleja. Rybke stačí málo, na koži 3 minútky a potom z opačnej strany tak 1-2.
  2. spôsob je varený vlk. Rybku opäť osolíme, okoreníme, pridáme šalviu a filet zatočíme do rolky. Potravinársku fóliu potrieme olejom a rybku do nej poriadne zabalíme, odporúčam aj na viac krát aby sa fólia pri varení neotvorila. Varíme v jemne vriacej vode asi tak 5-6 minút.

Ideme na prílohu, ktorá je tiež robená na dva spôsoby ako rybka. Jeden fenikel som si nakrájala a uvarila vo vriacej osolenej vode. Varí sa tak 10-15 minút – podľa toho na aké veľké kúsky ho nakrájate, treba počas varenia ochutnať, že či už zmäkol. Ďalej klasický postup ako pri každom pyré. Rozmixovať uvarený fenikel spolu s lyžicou masla a 50ml smotany. Na rozdiel od zemiakov, fenikel môžete kľudne mixovať s tyčovým mixérom. Fenikel neobsahuje škrob a nebudete z neho mať lepidlo. Druhý fenikel som si nakrájala na kúsky a na troške oleja opiekla, asi tak 7-8 minút. Iba aby to bolo zaujímavejšie a aby nebola príloha len pyré. Na omáčku si stačí opiecť posekanú šalotku, strúčik cesnaku, po chvíľke opekania podliať vínkom, neskôr pridať smotanu, 5 minút to podusiť, pridať na zahustenie maslo a rozmixovať. V recepte mám ešte cuketu, ktorú som spolu s cesnakom opiekla 2 minútky na panvici, ale to len preto lebo cuketu milujem. V podstate je to všetko na vás a môžete si pridať hoci akú zeleninku.  Dobrú chuť. :)

 

Sivé slávky na víne, cesnaku, zelere a bylinkách 

Budeme potrebovať: 500g sivých slavok, 50g masla, 150ml bieleho vína, hrsť petržlenovej vňate, 5 cherry rajčiniek, 2 paličky stopkového zeleru, 1 šalotku, 2 strúčiky cesnaku, 250ml vývaru, 1 citrón, soľ, korenie, olivový olej

Slávky namočíme do studenej vody. Nakrájame si na drobno šalotku, cesnak a zeler. Na kvapke olivového oleja si všetko opečieme (3-4 minútky). Pridáme slávky, ktoré tiež orestujeme 3-4 minútky a následne podlejeme vínom. Vínko sa za takú minútku vyparí a môžeme pridať vývar, hrniec prikryť a nechať variť tak 8 minút. (Sivé slávky sú malinké takže im takých 8 minút úplne stačí). Počas varenia občas premiešame. Ku koncu pridáme maslo, pokrájané rajčinky, nasekanú vňaťku a podľa chuti sa môže ešte osoliť, okoreniť a zakvapnúť citrónom. Keďže toto jedlo má úžasnú šťavičku, doporučujem k nemu opiecť nejakú bagetku, ktorú si namočíte. Dobrú chuť. :)

 

Pečený losos, teriyaki omáčka, sépiové špagety

Pre dvoch budeme potrebovať: 200-300g lososa, 150g sépiových špagiet, 1 citrón, soľ, čierne korenie, vetvičku rozmarínu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, sezamový olej, 1dc sójovej omáčky, 2PL hnedého cukru, zázvor, 1PL ryžového octu

Lososa osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom, hodíme naň trošku rozmarínu, jeden pretlačený cesnak a necháme piecť v rúre na 170 stupňov. Čas treba odhadnúť podľa veľkosti rybky, ja som ju mala celkom tenkú, piekla som ju asi 10 minút, aby nebola vo vnútri suchá. Sépiové špagety kúpite v každom väčšom supermarkete. Chuťovo sú cítiť trošku po rybine, takže sa perfektne hodia k jedlám kde figurujú rybky. Varia sa rovnako ako klasické špagety – v osolenej, vriacej vode, 8-10 minút. Teriyaki omáčku môžete kúpiť už hotovú ale ja som si spravila vlastnú, je to veľmi jednoduché. Existuje viacero rôznych receptov. Ja som si to urobila tak trochu podľa seba. Použila som: 1dc sójovej omáčky (ja som použila Kikkoman), 2 lyžice hnedého cukru (alebo med), strúhaný čerstvý zázvor (množstvo odhadom podľa toho ako máte radi štipľavé), 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 1 lyžicu ryžového octu, 1 lyžicu sezamového oleja. Všetko som to spolu prehriala v malom hrnci kým sa cukor neroztopil. Výslednú omáčku som naliala na už uvarené cestoviny a premiešala. Na záver som všetko spolu zmiešala. Cestoviny s omáčkou a s na kúsky nakrájaným lososom. Oživila som to ešte baby mrkvičkami, čerstvým čili a petržlenovou vňaťou – ale to už nie je povinnosťou. Dobrú chuť. :)

 
 

Zubáč s omáčkou zo zeleného korenia, teplý šalát z tekvice, šošovice a špenátu

Budeme potrebovať: 2 filety zo zubáča značky Radoma (www.rybazilina.sk/filety-zo-zubaca-radoma-400-g/),150g hnedej šošovice, 1 menšiu maslovú tekvicu, 150g čerstvého špenátu, 1PL zavareného zeleného korenia, 2PL sušeného tymianu, 3PL masla, 1 citrón, 1 strúčik cesnaku, hrsť petržlenovej vňate, soľ, korenie, olivový olej
 

Odporúčam začať tým čo sa robí najdlhšie a to je šošovica a tekvica. Tekvicu som si ošúpala, nakrájala na kocky, posypala tymianom, osolila, okorenila, poliala pár kvapkami oleja a piekla som ju v rúre na 180 stupňov 15-20 minút (treba ju skontrolovať či je už mäkká). Šošovicu som len povarila v osolenej vode (môžete aj vo vývare – odporúčam) cca 12-15 minút – tiež ju treba ochutnať či už je mäkká. Príloha je v podstate hotová. Rozohriala som si panvicu kde som prehriala a zmiešala všetko dokopy – šošovicu, tekvicu a listy špenátu (môžete pridať ešte strúčik pretlačeného cesnaku). Zubáča som si namarinovala v oleji, citróne, nasekanej vňati, soli a korení. Rúru som nastavila na grilovane z oboch strán a piekla som ho 10-12 minút na 180 stupňov aby ostal krásne šťavnatý. Na preliatie rybky som si roztopila v malom hrnci maslo a zelené zavarené korenie s trochou soli. Dobrú chuť. :)

 

Grilovaná pražma s čili-bylinkovou salsou, gnocchi na smotane s ružičkovým kelom

Budeme potrebovať: 2ks pražmy zlatej značky Radoma (www.rybazilina.sk/prazma-zlata-1kg/), 200g ružičkového kelu, 1 balenie gnocchov, 3-4 plátky slaniny, 2 jarné cibuľky, 1 čili papričku, 200ml smotany na varenie, hrsť čerstvých bylín (ja som použila rozmarín, kôpor, vňať), 1 citrón, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, korenie

Ako prvé treba začať s rybkou. Rúru nastaviť na grilovanie z oboch strán na 180 stupňov. Rybku som si zvnútra aj zvonka trošku osolila a okorenila čiernym mletým korením. Do vnútra rybky som dala dva hrubé plátky citróna, strúčiky cesnaku,vetvičku rozmarínu, stonku kôpru a petržlenovej vňate. Dala som ju na plech spolu s papierom na pečenie a trošku pokvapkala olivovým olejom. Grilovala som ju v rúre približne 20-25 minút aby bola z vrchu krásne chrumkavá.

Prílohu som zvolila trošku inú, ako zvykne k rybke bývať, no neľutujem, že som sa tak rozhodla, pretože to bolo geniálne. Začala som s ružičkovým kelom, ktorý som si predvarila vo vode (cca 7-9 minút aby zmäkol a rovnako som si uvarila gnocchi – zvolila som kupované, sú fajn a nemusíte sa trápiť s výrobou cesta. Tie kupované sa varia tri minútky alebo kým teda nevyplávajú na povrch. No a teraz čo s tým? – na drobno nakrájanú jarnú cibuľku a slaninku som si opiekla, pridala som na polovicu nakrájané kely, uvarené gnocchi. Všetko som to spolu opiekla, zaliala smotanou, varila asi 5-7 minút, dochutila soľou a korením a úžasná príloha bola na svete. :)

Aby to bolo ešte zaujímavejšie, tak z nakrájanej čili papričky, oleja a byliniek som si vytvorila salsu alebo pesto, ktorým som ešte potrela už ugrilovanú chrumkavú rybku. Dobrú chuť. :)

 

Pstruh v soľnej kruste s bylinkami

Budeme potrebovať: 2 pstruhov značky Radoma (www.rybazilina.sk/pstruh-radoma-500g), 1kg hrubozrnnej soli, 1 citrón, 3 bielka, bylinky (kôpor, ligurček, rozmarín), čierne korenie. Príloha: 300g zemiakov, sáčok čerstvého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, rasca celá

Ako prvé si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Bielka si vyšľaháme na sneh, do ktorého následne primiešavame všetku soľ. Rybky som si naplnila bylinkami, krúžkami citróna a jemne okorenila čiernym korením. Na plech som rozprestrela papier na pečenie. Asi tretinu snehovo-soľnej zmesi som dala rovnomerne na papier, na to som položila naplnené rybky a zvyšnou zmesou som ich zakryla, aby ani kúsok nevytŕčal. Piekla som ich v už spomínanej rúre na 180 stupňov 25 minút. Ako prílohu si môžete zvoliť čo máte radi. Ja som si uvarila celé zemiaky v šupke, ktoré som si už uvarené nakrájala na mesiačiky a poriadne som ich opiekla na panvici na kvapke olivového oleja. Po chvíľke opekania som pridala balíček čerstvého špenátu, 2 prelisované strúčiky cesnaku, štipku rasce. Špenát je hotový prakticky za pár sekúnd takže keď ho tam už pridáte, môžete po minútke oheň vypnúť. A je to, rybku si už stačí len vyhrabať z krusty, zaručujem Vám že sa budete oblizovať za ušami. Mňamka. :) 

Losos v citrónovo chlebovej kruste a zeleninové cestoviny

Budeme potrebovať: 500g lososa, 1 cuketu, 1 mrkvu, 2 citróny, soľ, korenie, 100g starého pečiva alebo chleba, 2 lyžice masla, 2 lyžice oleja, čerstvé bylinky (napr. oregano alebo petržlenová vňať)

V mixéri si rozmixujeme starý chlieb na strúhanku, tú potom zmiešame s citrónovou kôrou a šťavou, cca tak z jedného citróna. Pridáme soľ, korenie, lyžicu oleja, nasekané bylinky, celé to zmiešame a uložíme na lososa. Takto pripraveného lososa pečieme cca 10 minút v rúre na 180 stupňov. Mrkvu a cuketu si potrebujeme pripraviť na čo najtenšie plátky, ja to najradšej robím škrabkou na čistenie zemiakov. Škrabkou veľmi ľahko vytvorím úplne tenučké pásiky, ktoré si na oleji spolu s maslom cca 5-7 minút opekám na panvici na miernom ohni. Chrumkavá mrkvička s maslom je proste top. Na tanier si potom už len dáme zeleninu, na to losos a podávame s citrónom.

 

 

Medovo-horčicový losos a zeleninový bulgur s čerstvým oreganom

Pre dvoch budeme potrebovať: 250g losos, 200g pšeničný bulgur, jedna mala cuketa, polovica červenej papriky, 1PL med, 1PL horčica, soľ, korenie, olej, hrsť čerstvého oregana

Tento recept som robila dnes na večeru a musím sa priznať že aj keď je medovo horčicový losos niečo tak bežné, nikdy som to nerobila. No po dnešnej večeri mám dojem  že z toho bude niečo, čo budem variť véélmi často, pretože je to naozaj úžasné. V malej miske som si zmiešala horčicu, med, lyžicu oleja, dve štipky soli a korenia. Poriadne som to zmiešala a potrela som s tým losos. (250g sú 2 také tie klasické pásiky lososa na dve porcie). Vložila som ich do zapekacej misky, do vyhriatej rúry na 180 stupňov, asi tak na 7-9 minút. Podľa toho či ho máte radi v strede ružový, alebo úplne prepečený.

Bulgur stačí uvariť klasicky v slanej vriacej vode. Počet minút je vždy napísaný na krabičke. Mám dojem že takých 13-15 minút. Ja to vždy varím odhadom a počas varenia ochutnávam, preto neviem z hlavy presný čas. Medzi tým som si na panvičke s lyžicou oleja orestovala papriku a cuketu, iba tak 5 minút, aby ostala jemne chrumkavá a farebná. Keď sa bulgur uvaril pridala som ho k zeleninke a podľa chuti sa to môže ešte osoliť a okoreniť. No a to je všetko. :) Ja som na vrch celého jedla pridala ešte čerstvé lístky oregana. Mňaaam