Pasta alla carbonara

Budeme potrebovať: 300g cestovín (špagety sú klasika, ja som použila domáce tagliatelle, ktoré som si sama vyrobila), 4 žĺtky, 5 plátkov slaniny, 1 strúčik cesnaku, soľ, čierne mleté korenie, olivový olej, parmezán, čerstvé bylinky (vňať, šalvia).

Cestoviny uvaríme klasicky vo vriacej osolenej vode 7-10 minút, podľa typu cestovín. Medzi tým si na panvici opečieme na drobno nakrájanú slaninu približne 5 minúť. Prejdeme na omáčku. V pohári si vidličkou zmiešame žĺtky spolu s hrsťou nastrúhaného parmezánu, štipkou soli a čierneho korenia. (Ja si tam pridávam ešte prelisovaný jeden strúčik cesnaku, ale nie je to nutné, ja to mám tak rada). Keď sú cestoviny uvarené dám ich do panvice ku slaninke a prilejem zmes z pohára. Tak 2 minútky poriadne premiešame a stiahneme z ohňa. (Niekedy keď sa mi zdá omáčka málo vláčna, pridám trošku vody, v ktorej sa varili cestoviny). Na tanieri si porciu vždy ešte dochutím parmezánom, čiernym korením a čerstvými bylinkami. Dobrú chuť. :)

Spaghetti al pomodoro

Na porciu pre dvoch budeme potrebovať: 300g špagety, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 400g lúpaných nasekaných rajčín v konzerve, sušené oregano, čerstvá bazalka, soľ, cukor, čierne korenie, olivový olej, parmezán.

Vo vriacej osolenej vode si uvaríme špagety 7 až 10 minút podľa inštrukcií na obale. Keď sú hotové pokvapkáme ich olivovým olejom. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom si opečieme 2 minútky nasekanú cibuľu spolu s cesnakom. Pridáme paradajky, prázdnu konzervu môžeme ešte vypláchnuť vodou a pridať. Ochutíme podľa chuti soľou, korením, sušeným oreganom a štipkou cukru. Dusíme asi 7-10 minút. Keď je omáčka hotová rozmixujeme ju tyčovým mixérom. (Ak máte radi omáčku s kúskami nemusíte mixovať vôbec, alebo rozmixovať iba trošku, nie úplne dohladka). Špagety zmiešame s omáčkou, posypeme parmezánom a čerstvou bazalkou. Toto je asi ten najjednoduchší recept na paradajkovú omáčku, ale o to ho mám radšej, niekedy je menej viac. Dobrú chuť. :) 

Špagety s artičokami, cuketou a bryndzovo-kôprovou omáčkou

Budeme potrebovať: 200g špagety, 150g bryndza, 100ml smotana na varenie, 1 menšia cuketa, 50g čerstvé alebo konzervované artičoky, hrsť kôpru, soľ, korenie

Špagety si uvaríme klasicky v osolenej vriacej vode cca 8-10 minút. Z cukety som si pomocou škrabky na čistenie zeleniny urobila tenké pásiky, ktoré som spolu s nakrájanými artičokami asi 5 minút orestovala na panvici s kvapkou olivového oleja. Jemne som zeleninu posolila a okorenila. V malom hrnci som si prehriala smotanu, do ktorej som pridala bryndzu, ktorá sa začala topiť. Keď bola bryndza roztopená a vznikla spolu so smotanou omáčka, pridala som nasekaný kôpor.

Uvarené špagety som už iba zmiešala s omáčkou a zeleninou. Dobrú chuť. :) 

Tagliatelle s proscuittom, paprikou a balkánskym syrom

Budeme potrebovať: 150g cestovín tagliatelle, polovičku červenej papriky, štvrtku póru, 50g balkánskeho syru, soľ, korenie, olej, 5 plátkov proscuitto šunky, strúčik cesnaku, čerstvé bylinky.

Cestoviny si uvaríme v osolenej vriacej vode cca 8-10 minút (väčšinou je počet minút na obale). Na panvici a lyžičke oleja si opečieme na drobno nakrájanú červenú papriku, pór a cesnak.

Po asi 5tich minútach pridáme proscuitto nakrájané na kúsky. Keď sú cestoviny dovarené pridáme ich do zmesi, osolíme, okoreníme a postrašíme ešte balkánskym syrom a čerstvými bylinkami. Dobrú chuť. 

 

Pappardelle carbonara so zeleninou

Budeme potrebovať: 250g cestovín pappardelle, 1 šľahačkovú smotanu, 2 žĺtka, 1 strúčik cesnaku, hrsť hrášku (v tomto období mrazeného), 3 cherry rajčiny, 8-10 sušených rajčín, 3-4 šampiňóny, hrsť strúhaného parmezánu, soľ, korenie, olej, čerstvé oregano

Cestoviny som si uvarili v osolenej, vriacej vode, cca 5 minút aby boli al dente. Na panvicu som si dala lyžicu oleja – ja som použila olej zo sušených rajčín. Pridala som tam nakrájané rajčiny, normálne aj sušené, hrášok, nakrájané šampiňóny a prelisovaný cesnak. Všetko som to 3-5 minút poopekala. V pohári som si rozmiešala žĺtka spolu so šľahačkou. Pridala som to k zelenine a 3 minútky povarila. Na záver som pridala parmezán aby ešte omáčka zhustla a podľa chuti štipku soli a korenia. Celé som to potom zmiešala s cestovinou a na vrch som pridala čerstvé oregano. Dobrú chuť :)

 

Cestoviny s omáčkou, cuketou, slaninkou a bylinkami 

Budeme potrebovať: 150g špagiet, 1 malú cuketu, 5 plátkov slaniny, 50g čedaru, 50g iného syra (mozzarella, parmezán), 2 strúčiky cesnaku, 100ml smotany na varenie, čerstvé bylinky (petržlenová vňať, bazalka), soľ, korenie, olej

Cestoviny si uvaríme v osolenej vriacej vode, cca 10 minút. Ja som si najprv pripravila v hrnčeku omáčku a to tak že smotanu a všetky syry som si na ohni roztopila. Syr keď sa roztopí tak zhustne a vznikne nám spolu so smotanou syrová omáčka. Ja som do nej pridala ešte cesnaky a nasekané bylinky. Keď bola hotová zmiešala som ju s cestovinou. Na panvičke som si opiekla slaninku spolu s troškou oleja, neskôr som pridala nakrájanú cuketu a asi tak 5-6 minút som to opekala. Posolila a okorenila som to. A  na záver som to pridala na cestoviny s omáčkou. Ešte na vrch bylinky a top jedlo je hotové. :) 

 

Farfalle s údeným lososom

Budeme potrebovať: 150g cestovín farfalle, 1 balenie údeného lososa, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko, 1 kelímok šľahačky, soľ, korenie, muškátový orech, parmezán, čerstvú bazalku (alebo inú bylinku – napr. oregano, vňatku)

Cestoviny som uvarila v osolenej vode. Moje farfalle sa varili 10 minút, ale mám skúsenosti aj s inou značkou, ktoré potrebovali viac, až okolo 13-14 minút, takže to je individuálne, podľa toho aké kúpite, treba ich priebežne počas varenia ochutnať či už sú hotové. Do pohára som si dala šľahačku, žĺtok, nastrúhaný parmezán (asi tak 3 lyžice) a spolu som to premiešala vidličkou. Dala som to na panvicu a asi tak 4-5 minút na miernom ohni som to prehriala aby sa syr roztopil a omáčka zhustla. Pridala som dva strúčiky rozpučeného cesnaku, nakrájaný údený losos a nasekané lístky bazalky. Jemne som to osolila, okorenila a pridala som štipku nastrúhaného muškátového orieška – naozaj sa veľmi hodí do smotanových omáčok. Takto ochutenú omáčku som ešte asi dve minútky prehriala aby sa to všetko spojilo. Na záver som to už iba zmiešala s uvarenou cestovinou. Mňaaam :) 

 

Špagety so šalotkou, baby mrkvičkami a balkánskym syrom

Na troche oleja a masla som si opiekla jednu šalotku a dva strúčiky cesnaku. Pridala som pancettu a vopred uvarené baby mrkvičky. Do celej zmesi som pridala uvarené cestoviny, balkánsky syr, parmezán a petržlenovú vňať. Podľa chuti trochu soli a korenia. Stačí to cele zmiešať a je to TOP!

Penne s pestom zo sušených rajčín

Na pesto som do mixéra dala: hrsť bazalky, soľ, korenie, oriešky (arašidy ktoré som mala momentálne), parmezán, jarnú cibuľku, cesnak, sušené paradajky (+ olej z nich), lyžicu paradajkového pretlaku. Celé som to rozmixovala na kašu a pridala na uvarené penne. 

 

 

Bazalkové fettuccine

V slanej vode som si uvarila cestoviny fettuccine. Cca 5-6 minút, varia sa naozaj krátko. 

Na panvici som si rozohriala trošku masla a oleja. Pridala som dve hrste čerstvej bazalky a jednu hrsť čerstvého špenátu. Samozrejme soľ, korenie, cesnak a trošku smotany (alebo mlieka) aby sa to dalo rozmixovať. No a to je v podstate všetko, ozvláštniť sa to dá naozaj hoci čím, napríklad orieškami, šalotkou, medvedím cesnakom -  jednoducho kreativita nemá hranice. :) Na vrch samozrejme parmezán. 

 

Farfalle so sušeným rajčinamy, špenátom a balkánskym syrom

Na maslo a trochu oleja som si dala nakrájané sušené paradajky a po chvíli nasekaný cesnak. Chvíľku som to opiekla a pridala som cca 2PL paradajkového pretlaku. Po chvíľke som to jemne podliala vývarom a keď sa mi dovarili farfalle (12-14 minút – varia sa dlhšie ako iné cestoviny), zmiešala som ich so zmesou. Pridala som listy špenátu a keď sa „scvrkli“ vypla som oheň a posypala som to rozdrveným balkánskym syrom. Mňamka. 

 

Bazalkovo-avokádové tagliatelle

Cestoviny som si 9 minút povarila v slanej vode. Na zmes som si dala do mixéra jedno zrelé avokádo, veľkú hrsť bazalky, soľ, korenie, citrónovú šťavu, olivový olej, zmes orieškov. Celé som to poriadne rozmixovala a podľa potreby som ešte priliala olej, či dosolila. Potom stačilo už len zmiešať a posypať parmezánom. :)

 

Pappardelle s kuracím mäsom, hráškom a krémovou omáčkou

Kuracie prsia som si na troche oleja a masla opiekla spolu so šalotkou. Po chvíli som to podliala vývarom a nechala dusiť cca 10 minút aby mäsko zmäklo a potom som pridala mrazený hrášok. Zaliala som to smotanou na šľahanie a trochou vína. Dochutila som to soľou, korením, pár kvapkami sójovej omáčky, parmezánom a čerstvými bylinkami. Ako prílohu som zvolila pappardelle.

Špagety s cuketou a gorgonzolou

Toto bol recept naozaj na rýchlo, ako sa hovorí čo dom dá. Uvarila som si klasicky špagety. Na panvicu som si dala na drobno nakrájanú jednu šalotku k tomu trošku slaniny, škrabkou som si z cukety vytvorila slíže, ktoré som spolu s tým opiekla. Neskôr som pridala cesnak a gorgonzolu. Soliť netreba keďže slanina aj syr sú slané, ale pridala som trochu korenia a čili. Špagety som zmiešala so zmesou na panvici a pridala som čerstvé oregano a parmezán. TOP!

 

Špenátové špagety

Na panvici si roztopíme lyžičku masla s trochou oleja. Pridáme dva strúčiky rozdrveného cesnaku a vysypeme sáčok čerstvého špenátu. Keď sa „scvrkne“ :D osolíme, okoreníme a pridáme trošku smotany. Celé to rozmixujeme a podávame k cestovine. Samozrejme nesmie chýbať parmezán. :)

 

Puttanesca špagety

 

Moje obľúbené puttanesca špagety som si trošku upravila, inšpirovala som sa skvelým Bartom z youtube kanálu Barts fish tales. A vďaka nemu som si úžasné puttanesca vylepšila. Takže podme na too.

Špagety si uvaríme klasicky, môžu byť aj iné cestoviny ale špagety sú k tomuto receptu podla mňa najlepšie. ;-) Na panvicu si dáme olej s cesnakom a orestujeme si nakrájanú cuketu. Pridáme nasekané kapari, ančovičky (nebojte sa toho dodá to jedlu slanosť a kyslosť), paradajky z konzervy - chvíľku to prevaríme. Na záver k tomu hodíme nakrájané čierne olivy a jednu plechovku kvalitného tuniaka, dochutíme čím chceme, ja som dala soľ, korenie, čili, oregano a rascu, ale samozrejme každí podľa svojej chuti. Bám špagety do toho, premiešať, bylinka na posypanie a je to! Úžasné jedlo za 15 minút ako nič. :-)