Francúzske toasty
Na 6 toastov budeme potrebovať: 1 vajce, 100ml vanilkového alebo obyčajného mlieka, ½ balenia vanilkového cukru, štipku škorice, 6 toastov, 2PL oleja. Na ozdobenie a dochutenie: javorový sirup, kakao, škorica, cukor, lesné ovocie
V miske si rozmiešame vajíčko spolu s mliekom, cukrom a škoricou. Toasty namočíme a pečieme na panvici s olejom, z každej strany dozlatista – približne pol minúty z oboch strán. Toasty osušíme na papierovej servítke a podávame. Je už na Vás s čím. Ja osobne mám rada čerstvé ovocie, škoricu a javorový sirup. Dobrú chuť. :)
Lievance s mangovým čatní
Budeme potrebovať: 125g polohrubej múky, 1 vajce, 1 lyžica masla, 4 lyžice hnedého cukru, 4 lyžice oleja, polovicu balenia prášku do pečiva, 150ml mlieka, 1 mango
V miske spolu mixérom vymiešame vajce, maslo, cukor (iba 2 lyžice), olej a mlieko. Pridáme múku s práškom do pečiva a vymiešame cesto hustejšie ako na palacinky. Pečieme na oleji na lievancovej panvici z každej strany 2 minútky cca. Na miernejšom ohni aj viac.
Do malého hrnca som si z druhých 2 lyžíc cukru urobila karamel, do ktorého som pridala na malinké kocky nakrájané a ošúpané mango. Dusila som to asi tak 10 minút na miernom ohni, až kým mi nevzniklo niečo ako čatní.
Vajíčka Benedikt
Na porciu pre jedného budeme potrebovať: 4 vajíčka – 2 celé a z 2 iba žĺtky, 100 ml vývar, soľ, korenie, 1ks pečiva – najlepšie žemľu, ocot, citrón, 70g maslo, čerstvé bylinky – napr. tymian, dva plátky šunky ktorú máte radi, zopár čerešňových rajčín
Pripravila som si dve stratené vajíčka a to tak že do vriacej vody som pridala malú lyžičku octu, vareškou som miešaním vytvorila vo vode vír a vhodila som vajíčko – pre istotu po jednom. Aby bol žĺtok tekutý, treba ho variť presne 3 minútky.
Hrniec z vriacou vodou z vajíčok som rovno použila na výrobu holandskej omáčky. Do antikorovej misky som si dala: 2 žĺtky, vývar, štipku soli, lyžičku citrónovej šťavy a misku som položila na hrniec z vriacou vodou. Na hrnci som to v miske šľahala pár minút až kým mi to trošku zhustlo. Misku som dala z varu dolu a pridala som korenie a maslo, ktoré sa postupne roztápalo. Omáčka by mala v konečnom výsledku byť krémová a hustá (ale nie zasa až moc).
Žemľu stačí prekrojiť na polovicu a opiecť – ja som použila kúsok špaldovej bagety, pretože som žemľu nemala :D. Na každý kúsok stačí dať plátok šunky, na to vajíčko, preliať omáčkou a posypať bylinkami.
Rajčinky som iba zľahka orestovala. No a skvelé raňajky sú na svete, pre mňa to bola v tomto prípade večera, prečo nie? :)
Jogurt s chia semiačkami, müsli a ovocím
Plnený croissant
Syrový croissant som si narezala, naplnila som ho šunkou, syrom, avokádom a praženicou z jedného vajíčka. Celé som to pokvapkala citrónom, osolila a okorenila.
Vajcia so špenátom a proscuittom
Na panvicu som dala lyžičku olivového oleja. Keď sa rozohrial pridala som 2 vajíčka, kým sa začali piecť pridala som 2 plátky proscuitto šunky. Akonáhle boli vajíčka hotové pridala som hrsť čerstvého špenátu, ktorý sa asi za 30 sekúnd scvrkol. Vajíčka som osolila a okorenila.